به نام خداوند بخشنده و مهربان

 

آموزش PRO ENGENIEAR

 

 

پست 770001 : مقدمه ای بر روش تدریس

 

 

http://www.eng-hooman.blogfa.com

مقدمه

Pro E چیست؟

Pro/Engineer یک نرم افزار مبتنی بر جسم صلب و طراحی بر مبنای مدل سازی پارامتریک به همراه ابزارهای طراحی و ماشین کاری پیشرفته و گسترده می باشد. این نرم افزار به عنوان یک نرم افزار CAD/CAM/CAE تمامی جوانب طراحی از قبیل طراحی مکانیکی، آنالیز و ماشین کاری را پوشش می دهد. به گفته ی برخی کارشناسان ProE را می توان به عنوان تنها نرم افزاری دانست که در سه عرصه ی طراحی، تولید و آنالیز به کمک کامپیوتر (CAD/CAM/CAE) از قدرت فراوانی برخوردار است.

در ابتدا برای آشنایی بیشتر شما با این نرم افزار چند نمونه مراحل ابتدایی طراحی و تولید و آنالیز در این نرم افزار آورده شده است. آموزش نحوه ی کار با این نرم افزار مطابق با آخرین نسخه آن (Creo Elements Pro 070) آورده شده است.


 




مقایسه ای میان نرم افزار های CAD/CAM/CAE

پس از ظهور نرم افزارهایCAD روند انجام پروسه های طراحی سریع تر گشته است و به طبع زمان طراحی محصولات به شدت کاهش یافته است. در اینجا ما به بررسی و مقایسه ای میان نرم افزار های AutoCAD, Pro-Engineer, Solid Edge و Microstation می پردازیم.


نرم افزارهای مدل سازی به کمک کامپوتر (CAD) دو بعدی

این نمونه از نرم افزارهای در دهه 70 میلادی برای اولین بار پدیدار گشتند. عمده مصرف کننده ی این نرم افزارها صنابع اتومبیل سازی و هواپیمایی بودند که عموما برای انجام نقشه های تکرار شونده از این نرم افزارهای بهره می بردند.

برخی از مشهورترین نرم افزارهای دو بعدی که امروزه نیز مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

1) AutoCAD : شرکت سازنده این نرم افزار AutoDesk خالق نرم افزارهایی همچون 3DS MAX می باشد. اتوکد یکی از نخستین نرم افزارهای CAD بود که به دلیل کار کردن در شرایط گرافیکی پایین برای اجرا در کامپیوتر استفاده از نرم افزارهای CAD را در میان مصرف کنندگان گسترش داد. این نرم افزار در نخستین ورژن کاملا بر پایه دستور (command) استوار بود اما در نسخه ی بعدی به یکی از نرم افزارهای کاربر پسند (user friendly) تبدیل گشت. امروزه عمده مصرف نرم افزار اتوکد بصورت دوبعدی می باشد اگر چه این نرم افزار قابلیت های مدل سازی سه بعدی را نیز دارا می باشد. .DWG و .DXF



2) Microstation: سازنده ی این نرم افزار شرکت Bentley systems می باشد. عمده مصرف این نرم افزار در نقشه های مهندسی عمران و شهرسازی، معماری و ... می باشد. این نرم افزار دارای قابلیت رندرینگ (Rendering) بسیار قوی می باشد. همچنین در نسخه های جدیدتر این نرم افزار دارای قابلیت های سه بعدی نیز شده است..DGN - .DWG - .DXF



 







نرم افزار های مدل سازی به کمک کامپیوتر سه بعدی

در دهه 80 میلادی این نمونه از نرم افزارها برای اولین بار توسط شراکت IBM-Dassults پدیدار گشتند. گسترش نرم افزارهای سه بعدی باعث سریع شدن روند طراحی محصول و در نهایت باعث ایجاد مدیریت چرخه محصول (PLM) و مدیریت اطلاعات محصول (PDM) شد.

به علاوه نرم افزارهای مدل سازی سه بعدی قابلیت های پیشرفته ای از قبیل روابط والد و فرزندی (Parent child relation) ، پارامتریک ، رویکرد مدل سازی بالا به پایین و مشخصات هندسی مدل می توانند مستقیما به نرم افزارهای المان محدود صادر شود.

برخی از مشهور ترین این نرم افزار ها عبارتند از:

1) Catia (Computer Aided Three Dimensional interactive Application):

یکی از بهترین و پیشرفته ترین نرم افزارهای CAD و از محصولات مشترک IBM-Dassults می باشد. علیرغم داشتن همه ی ماژول ها نطیر (Part, assembly, surface ,…) اما این نرم افزار به دلیل توانایی های بالا در زمینه ی طراحی سطوح (Surface) شهرت زیادی یافته است. علاوه بر مدل سازی (CAD) این نرم افزار دارای مازول های CAM و CAE نیز می باشد.

2) Pro Engineer (Pro E) : این نرم افزار توسط شرکت PTC ساخته شده است. دارای ماژول های زیادی از قبیل مدل سازی صلب، طراحی سطوح، ورق کاری ، آناالیز اجزای محدود FEA، ماشین کاری، کابل و ... می باشد. یکی از برجسته ترین قابلیت ها آن ایجاد روابط منظقی و پارامتریک قوی در طراحی با این نرم افزار می باشد. از دیگر قابلیت های این نرم افزار در ورق کاری می باشد و عموما توسط شرکت ها و کارخانجات در حد متوسط به کار گرفته می شود.



3) Solid Edge: توسط شرکت UGS ساخته شده است. همانند سایر نرم افزارها بر مبنای آیکون می باشد. دارای محیطی کاربر پسند می باشد.









چرا نرم افزارهای مدل سازی سه بعدی پارامتریک هستند؟

آیا تا به حال از خود پرسیده اید که چرا نرم افزارهای مدل سازی سه بعدی مخصوصا Pro E پارامتریک هستند. در اینجا در مورد قید گذاری ابعادی و هندسی در نرم افزار های سه بعدی صحبت خواهیم کرد.











دو نوع ویژگی در نرم افزار Pro E و سایر نرم افزارهای مدل سازی سه بعدی وجود دارد:

نوع اول که شامل اکرییت آنها می شود بر مبنای طرح دو بعدی (sketch) استوار بوده مانند pro E و نوع دوم آنهایی هستند که برای ایجاد مدل نیازی به (sketch) ندارند. قید گذاری طرح دو بعدی (sketch) همانگونه که از نام مشخص است مخصوص دسته ی اول می باشد و خود شامل دو نمونه می باشد:



ü قید گذاری هندسی

ü قید گذاری ابعادی





قبل از آنکه به جزییات این دو نوع بپردازیم اجازه دهید مختصری در مورد معنی قید گذاری شرح دهیم. قیدها نمونه ای از انواع روابط میان اجزایی که شما در طرح خود ایجاد می کنید و مراجع می باشند.





قیدهای هندسی

در pro E و سایر نرم افزارهای مدل سازی در حالت Sketch برای ایجاد اجزا شما دارای قادر به قرار دادن برخی روابط هستید. به طور مثال شما می خواهید که یک خط عمود بر یک صفحه ترسیم کنید، شما می توانید از قید عمود بودن (Prependicular) به جای قرار دادن مقدار 90 درجه استفاده کنید.













در نرم افزار pro E شما می توانید از قیود هندسی زیر استفاده کنید:

Horizontal:
Vertical:
Perpendicular
Tangent:
Mid-Point:
Coincident:
Symmetric:
Equal:
Parallel:
قید گذاری ابعادی

اصولا هنگامی از قید گذاری ابعادی استفاده می کنیم که یا نمی توانیم از قید گذاری هندسی استفاده کنیم یا هنگامی که به داشتن یک اندازه ی مطلق در مراحل بعدی طراحی نیازمندیم.

هادی اکبری